lida

Lida Geers – Kunstenares

Lida Geers – Amsterdam 1945 – is niet voor één gat te vangen. Keramiek, glas en sieraden zijn haar passie.

Ik vind mijn inspiratie in organische vormen terug in de natuur. Voor mij moeten deze vormen zowel binnen als buiten iets te vertellen hebben. Dit geeft een extra dimensie aan de beelden die ik maak. Niet van tevoren bedacht, maar tijdens het maken ontstaan. De kijker komt vaak tot de conclusie dat mijn werk verder gaat dan wat het op het eerste gezicht lijkt.

Ik ben geboren in Amsterdam (1945), heb het grootste deel van mijn jeugd aan de rand van deze steeds groter wordende stad gewoond. Er werd in de buurt altijd volop gebouwd, waardoor er voor kinderen altijd wel materiaal te vinden was wat hun creativiteit stimuleerde. Blubber langs de gracht, zand op de bouwpercelen en klei in de grond. Met de klei werd enthousiast geboetseerd. De vaasjes, schaaltjes en andere creatieve uitingen werden door mijn moeder gebakken in de kolenkachel.

De klei, het boeiende maar ook eigenzinnige materiaal, bleef intrigeren en iedere keer was er de verwondering en herkenning. Werken met klei is voor mij iets vanzelfsprekends. Om er ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen werd steeds vooruitgeschoven. Er waren belangrijkere dingen in het leven. Toch kruiste de verleiding hiermee aan de slag te gaan  regelmatig mijn pad. Uiteindelijk besloot ik op mijn tweeënveertigste de Kunstacademie in Tilburg te gaan volgen. De vijfenhalf jaar struggle for life, resulteerde in een diploma Keramische Vormgeving / Plastisch Ruimtelijke Vormgeving. Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met compleet andere materiaal; glas. Ik kreeg er een passie bij. Mijn zoektocht is nu glas en keramiek met elkaar te verenigen. Naast keramiek en glas is er edelsmeden. Totaal iets anders dan glas en keramiek. Het leuke van edelsmeden is, dat er veel ambachtelijk werk bij komt kijken. Voordat je daar je creativiteit in kwijt kunt, moet je eerst heel veel oefenen om alles echt onder de knie te krijgen. Ik werk naast zilver veel met gevonden materialen als schelpen, glas en stenen.

 

Opleiding:

1993 diploma Keramische Vormgeving en Plastisch Ruimtelijke Vormgeving

1987 Aangenomen op de kunstacademie Tilburg, deed Fotografie, Plastisch Ruimtelijke Vormgeving en Keramiek

1985 diploma Praktische Journalistiek

1972 rolde in de journalistiek en grafisch vormgeven

1968 diploma doktersassistente

1956 ging samen met haar zus op de Werkschuit, gerund door kunstenaars om stadskinderen te leren hun creativiteit te ontwikkelen. Daar werd veel gekleid.